Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-29@18:45:17 GMT

فوران «تونگا» ممکن است لایه اوزون را تضعیف کند+فیلم

تاریخ انتشار: ۱۴ مرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۶۷۵۶۰۶

فوران «تونگا» ممکن است لایه اوزون را تضعیف کند+فیلم

به گزارش ایرنا به نقل از «لایو ساینس»، یک مطالعه تحقیقی جدید حاکی است، زمانی که یک آتش‌فشان زیردریا در «تونگا» ماه ژانویه (دی ماه پارسال) فوران کرد، علاوه بر خاکستر و گازهای آتش‌فشانی همچنین حجم زیادی از بخار آب به میزان ۵۸ هزار استخر سایز المپیک وارد جو زمین کرد.

این بخار آب ممکن است در نهایت به ویرانگرترین بخش از فوران آتش‌فشان تبدیل شود؛ زیرا بطور بالقوه می‌تواند گرمایش زمین را بدتر کرده و لایه اوزون را تخلیه کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آتشفشان زیردریا در جزیره تونگاتاپا مهم ترین جزیره تونگا جمعه و شنبه ۲۴ و ۲۵ دی ماه سال گذشته فوران کرد و خسارات شدیدی را موجب شد. 

در این فوران نیرویی در حدود ۱۰۰ هزار برابر بمب اتمی منفجر شده در هیروشیما ژاپن آزاد شد و بر اثر آن موجی از فشار خارج شد که چندین بار دور دنیا چرخید و همچنین حجم زیادی از خاکستر، دی اکسید گوگرد و بخار تا ارتفاع ۳۰ مایلی بالا رفت. افشانه‌هایی شامل دی‌اکسید گوگرد ناشی از این فوران آتشفشانی در سرتاسر جهان منتشر شده است.

پژوهشگران در کار تحقیقی جدید با استفاده از داده‌های گرداوری شده توسط ماهواره Aura سازمان فضایی «ناسا» میزان آب منتشر شده در «استراتوسفر» دومین لایه در جو  زمین را اندازه گیری کردند. نتایج نشان داد که ۱۴۶ هزار تن بخار آب وارد استراتوسفر شده و به حداکثر ارتفاع ۵۳ کیلومتر رسیده است.

این بیشترین ارتفاع تزریق آب به لایه استراتوسفر زمین از زمان شروع به کار اندازه‌گیری توسط ماهواره‌ها تا الان است.

برآوردهای اولیه حاکی بود که فوران آتش‌فشان زیردریایی تونگا تاثیر کمی بر  آب و هوای زمین خواهد داشت؛ زیرا تنها میزان نسبتا پایین انتشار خاکستر و گاز از جمله دی‌اکسید گوگرد را در نظر گرفته بود و بخار آب اضافی وارد شده به جو را در نظر نگرفته بود.

اما محققان هشدار داده‌اند که این آب اضافی وارد شده به جو زمین می‌تواند تاثیر تابشی (radiating ) داشته و همانند گازهای گلخانه‌ای موجب گرم‌تر شدن زمین شود. از این منظر، فوران آتش‌فشان تونگا احتمالا مورد فورانی خواهد بود که بجای سرد کردن زمین موجب تاثیرات گرمایشی خواهد شد.

محققان همچنین خاطرنشان کردند که این افزایش شدید بخار آب می‌تواند میزان اوزون در لایه استراتوسفر را کاهش دهد و از این طریق موجب تضعیف لایه اوزون شود که از حیات روی زمین در برابر اشعه فرابنفش محافظت می‌کند.

با این حال دانشمندان می‌گویند که پیش‌بینی دقیق تاثیرات آب و هوایی فوران تونگا هنوز زود است و باید همچنان به رصد و نظارت بر گازهای آتشفشانی ناشی از این فوران ادامه داد.

برچسب‌ها تونگا روز جهانی لایه اوزون تغییرات اقلیمی گرمایش زمین آتشفشان

منبع: ایرنا

کلیدواژه: تونگا تغییرات اقلیمی تونگا تغییرات اقلیمی گرمایش زمین آتشفشان لایه اوزون فوران آتش آتش فشان بخار آب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۶۷۵۶۰۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خروج از مدار واحد ۳ بخار نیروگاه نکا

 به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مازندران، سرپرست معاونت تعمیرات شرکت مدیریت تولید برق نکا گفت: واحد ۳ بخار نیروگاه شهید سلیمی نکا به منظور انجام تعمیرات میاندوره‌ای و ارتقاء آمادگی برای تولید پایدار انرژی در فصل تابستان از مدار خارج شد.

قلعه سری افزود: این واحد در آستانه آغاز پیک مصرف، بر اساس برنامه زمانبندی به مدت ۱۷ روز در روند عملیات تعمیرات میاندوره‌ای قرار می‌گیرد.

وی گفت: در طول تعمیرات این واحد علاوه بر فعالیت‌های معمول در تعمیرات میاندوره ای، تعمیرات اساسی اف دی فن‌ها (فن تامین کننده هوای بویلر) ۱ و ۲ و تعمیرات اساسی، اصلاح و ماشین کاری نشیمنگاه پمپ آب دریای شماره یک نیز انجام می‌پذیرد.

دیگر خبرها

  • سالی خاص در تاریخ زمین؛ این کوه باعث شد تابستان از تقویم حذف شود +تصویر
  • رصد عنکبوت در سیاره سرخ
  • حاجی بابایی: جداول بودجه ۱۴۰۳ کاملا شفاف است
  • ساخت نازک‌ترین ورقه طلای جهان با ضخامت یک اتم
  • (ویدئو) مرگ جوجه‌ پنگوئن‌های امپراتور در پی ذوب بی‌سابقه یخ در قطب جنوب
  • فصل گلاب گیری و تهیه گلاب و عرق نعنا با دستگاه تقطیر
  • ویدیو/ گِل‌فشان قارنیارق؛ قلب تپنده طبیعت گلستان
  • خروج از مدار واحد ۳ بخار نیروگاه نکا
  • افول تشکل‌های دانشجویی، بدنه اجرایی کشور را تضعیف می‌کند
  • عکاسی از انبوه عنکبوت‌ها روی مریخ